Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege’de “Dostlar Beni Hatırlasın” dinletisi gerçekleştirildi

Nazlı Ersözlü-Delil Ekin-Enes Barut

İZMİR(Ege Ajans)- Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Etkinlik Salonu’nda “Dostlar Beni Hatırlasın” dinletisi gerçekleştirildi.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğretim Görevlisi Fikret Döğücü danışmanlığında düzenlenen dinletide, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Öğrencisi Hasan Karar sahne aldı. Etkinliğe Devlet Türk Musikisi Konservatuarı Müdür Yardımcısı Öğretim Görevlisi Dr. Zeynel Demir, akademisyen ve öğrenciler katıldı.  Aşık Veysel Şatıroğlu türkülerinin icra edildiği dinletide Ünlü Ozan bir kez daha saygı ve sevgiyle anıldı.

Dinletide Aşık Veysel’in “Dostlar Beni Hatırlasın, Kara Toprak, Ben Gidersem Sazım Sen Kal Dünyada ve Gelmez Yola Gidiyorum” türküleri seslendirildi.

Aşık Veysel’in bütün kelamlarında coşku ve hüznün bulunduğunu söyleyen Karar, “Yoksulluk, sefalet içerisinde sürdürdüğü bir hayat vardır. Doğduktan birkaç yıl sonra kardeşlerini kaybeder. Çünkü Sivas’ta yaşadığı dönemde büyük bir veba vardır. Bu veba çiçek hastalığıdır, 2 kardeşini alır. Aşık Veysel  bunun üzüntüsüyle doğar. 7 yaşında da bu hastalık sebebiyle kendisi 2 gözünü  kaybeder. Aşık, hüzünlerle dolu hayatında babası oyalanması için eline sazı verir. Bu süreç içerisinde ilk başlarda alışamaz, sazının teli kırılır, akordu bozulur. Aşığın hayatındaki değişim süreci 1931’de Ahmet Kutsi Tecer ile tanışmasıyla başlar” diye konuştu.

Aşık Veysel topraktan yaratıldığını ve bir gün toprağa döneceğinin bilincinde olduğunu ifade eden Karar, “Ben öldüğümde üzerime taşlarla kapatmasınlar. Üzerimde otlar bitsin, koyun gelsin yesin et olsun, kuzu gelsin yesin süt olsun, arı gelsin alsın bal olsun, benim vatanıma insanlarıma hizmetim olsun” diye belirtti.

Aşık Veysel’in Köy Enstitülerinde öğretmenlik yaptığını söyleyen Karar, “O dönem Halk Aşıkları bu kurumda öğretmenlik yapmıştır. Aşık Veysel’de o aşıklarla beraber diyar diyar Anadolu’yu gezmiştir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir