Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Nevruz Coşkusu Ege Üniversitesi’ni sardı

İZMİR(Ege Ajans)- Nevruz Bayramı, Ege Üniversitesi’nde coşkuyla kutlandı. Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Konferans Salonunda “Nevruz Programı” gerçekleştirildi. Türk coğrafyasından dans gösterilerinin sahnelendiği ve çeşitli müziklerin seslendirildiği program izleyicileri adeta büyüledi.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen programa,  Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, EÜ Rektör Yardımcısı Vekillileri Prof. Dr. Ali Saffet Gönül, Prof. Dr. Canan Fisun Abay, Prof. Dr. Mehmet Ersan, Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit, akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı öğrencilerinin “Türkülerle Türkiye”  konseri ve Kazakistanlı ve Ahıskalı öğrencilerin dansları, İranlı öğrencinin “Kopuz Dinletisi”  dinleyenlerden yoğun ilgi gördü.

NEVRUZ ATEŞİNDEN ATLADILAR YUMURTA TOKUŞTURDULAR

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü TÖMER öğrencileri tarafından hazırlanan Nevruz Stantlarını gezen Prof. Dr. Budak, ayrıca sembolik olarak yumurta tokuşturdu.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü bahçesinde devam eden  kutlamalar çerçevesinde Prof. Dr. Budak, akademisyen ve öğrenciler  yakılan nevruz ateşinin üzerinden atladı. Nevruz kutlamalarında türküler söylendi, gösteriler yapıldı, halaylar çekildi.

PROF. DR. BUDAK BİRLİK BERABERLİK VURGUSU YAPTI

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, konuşmasında birlik ve beraberlik vurgusu yaptı.

Rektör Prof. Dr. Budak, “Dünyanın en eski barış ve dostluk bayramlarından olan, baharın müjdecisi Nevruz Bayramını hep birlikte kutlamanın mutluluğunu ve heyecanını yaşıyoruz. Nevruz Bayramı, Türk Milletinin yüzyıllar ötesinden devam edip gelen bayramlarından biridir. Aramızdaki sevgi, saygı, hoşgörü, dostluk ve kardeşlik duygularını, güçlendiren önemli bir dönüm noktasıdır” dedi.

Nevruz Bayramının Türk Dünyasının ortak bayramı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Budak, “Miletlerin birlik ve beraberliklerinin korunması, milleti meydan getiren kültür değerlerine bağlılık ve onları yaşatmakla mümkündür. Kültür bir milletin yaşam biçimidir. Bayramlar kültür varlığımız içinde önemli bir yere sahiptir. Nesilden nesile aktarılması ve sahip çıkılması gereken önemli bir bayramdır” dedi.

Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdür Vekili Prof. Dr. Nadim Macit, “Türk tarihinde ve mitolojisinde baharın özel bir yeri vardır. Her şey baharda dile gelir, baharda her şey insanla konuşur. Bahar bir başlangıçtır. Nevruz da bahara girişin adıdır. Bahar kadim gelenekte gökte güneş çıkmasına, donmuş kurumuş toprağın su ile buluşmasına, kendine yabancılaşmış, sürüleşmiş ruhların özgürleşmesine işarettir Nevruz. Bu anlamda bayramdır, yeniden doğuştur, diriliştir. Nevruz birçok Türki Cumhuriyetleri’nde resmi bayramdır. Nevruz Bayramı’nda mezarlar ziyaret edilir, yoksullara yiyecek ve içecek ikram edilir. Nevruz, ortak kültürün eseridir. Bu ortak kültürü hisseden, yaşayan her birinizi buradan selamlıyorum” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir