Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Ege’de “Yedi Düvele Karşı Direnişin Destanı: Çanakkale” konferansı

Prof. Dr. Çelebi,  “200 kilogramlık topu kaldıran Seyit’ti, Schmidt değildi”

Enes Barut – Selim Akmut

İZMİR Ege Ajans)-Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ahmet Arslan Konferans Salonu’nda “Yedi Düvele Karşı Direnişin Destanı: Çanakkale” adlı konferans düzenlendi. Konferansı, Ege Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mevlüt Çelebi verdi.

Etkinliğe, Ege Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Uygulama ve Araştırma Merkezi  Müdür Vekili Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğru’nun yanı sıra çok sayıda  öğretim elemanı ve öğrenci katıldı. Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program, Prof. Dr. Mehmet Akif Erdoğru’nun günün anlam ve önemini belirten konuşmayla devam etti.

Çanakkale Savaşı’nın tarih boyunca kazanılan savaşlar içerisinde en anlamlı savaş olduğunu belirten Prof. Dr. Çelebi, “Çanakkale, galip gelmesine ihtimal verilmeyen bir ulusun direnişidir. Çanakkale’de biz Almanlarla beraber savaştık. Cephenin başında Alman General Liman von Sanders vardı. Fakat savaşı icra eden Türk subay ve askerleridir.  200 kilogramlık topu kaldıran Seyit’ti, Schmidt değildi. Seyit Onbaşı örneğinde olduğu gibi kritik yerlerde, kritik zamanlarda yapılan müdahaleler savaşın seyrini değiştirdi. Peki, başka ne zaman değiştirmiştir? 25 Nisan’da, düşman birlikleri karaya çıkartma yaparken. Askerlerimiz savaşmak için cephanemiz yok dediğinde Mustafa Kemal, o meşhur sözünü söylemiştir: ‘Cephaneniz yoksa süngünüz de mi yok? Ben size savaşmayı değil, ölmeyi emrediyorum!’ sözü buna en güzel örnektir” diye konuştu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir