Ege Üniversitesinde “Türk Dünyası ve FETÖ Tehlikesi” Ele Alındı
15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü etkinlikleri kapsamında düzenlenen konferansta, FETÖ’nün Türk Dünyası üzerindeki emelleri ve 15 Temmuz direnişinin uluslararası ilişkilerdeki stratejik önemi detaylarıyla masaya yatırıldı.
Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü (TDAE) tarafından, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nün 10. yıl dönümü dolayısıyla “Türk Dünyası ve FETÖ Tehlikesi” başlıklı konferans düzenlendi. TDAE Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa konuşmacı olarak İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yazar Doç. Dr. Selçuk Türkyılmaz katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, hain darbe girişiminin Türk Dünyası üzerindeki etkileri ve bölge jeopolitiğine yansımaları kapsamlı bir şekilde değerlendirildi. Konferansın moderatörlüğünü üstlenen Ege Üniversitesi TDAE Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Alimcan İnayet, açılış konuşmasında 15 Temmuz hain darbe girişiminin sadece Türkiye’yi değil, tüm Türk Dünyasını hedef aldığını vurguladı. Prof. Dr. İnayet, tehlikenin boyutlarına ve Türk devletlerinin bu sinsi yapıya karşı ortak mücadele yürütmesinin hayati önemine dikkat çekerek, “15 Temmuz direnişi, Türk Dünyası ile ilişkilerde yeni ve temiz bir dönemin kapılarını aralamıştır” dedi.
Etkinliğe konuşmacı olarak katılan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Yazar Doç. Dr. Selçuk Türkyılmaz, “Türk Dünyası ve FETÖ Tehlikesi” üzerine kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. FETÖ’nün uzun yıllar boyunca Türk Dünyası ile Türkiye arasındaki bağları kasıtlı olarak bozmayı hedeflediğini belirten Doç. Dr. Türkyılmaz, “Eğer bugün Türk Dünyası ile ilişkilerimiz olumlu yönde değişmeye başladıysa, bunun en temel sebebi 15 Temmuz gecesi FETÖ’cülerin mağlup olmasıdır” diye konuştu.
“Meseleyi uluslararası perspektiften okumalıyız”
15 Temmuz’un arka planındaki uluslararası dinamiklere değinen Doç. Dr. Selçuk Türkyılmaz, yaşananların basit bir darbe girişimi olarak nitelendirilmesinin eksik kalacağını ifade etti. Doç. Dr. Türkyılmaz, “O gece olanları sadece bir darbe değil aynı zamanda bir işgal girişimi şeklinde tanımlamakta fayda var. 15 Temmuz gecesinde neler yaşandığını gördük. Sabaha kadar süren bir direnişten bahsediyoruz. Süreci dar boyutlarda izah edecek olursak varacağımız netice sığ olacaktır. O gece ne olduğunu izah ederken muhakkak geçmişe müracaat etmek durumundayız. 2008 küresel ekonomik krizi sonrası 2009’un Ocak ayında Davos Zirvesinde yaşananlar da bu işgal girişimini anlama noktasında dikkate alınması gereken dönemeçler arasındadır. Bu durum, Türkiye’nin kendini tarihte yeniden konumlandırma arayışı ve iradesiyle alakalı bir hadisedir” dedi.
Meselenin yüzeysel tartışmalardan uzaklaştırılması gerektiğini söyleyen Türkyılmaz, “15 Temmuz dahil birçok olayı yüzeysel ve şahıslara bağlı izah edersek, meseleyi kavrayamayız. Bugün 15 Temmuz üzerindeki bazı anlaşmazlıkların temel sebebi budur. Olaya duygusal ve ideolojik bir perspektiften bakılıyor, uluslararası perspektiften bakmak ise ihmal ediliyor” diye konuştu.
“15 Temmuz bilincini diri tutmalıyız”
Konferansın soru-cevap bölümünde katılımcıların merak ettiği noktaları aydınlatan Doç. Dr. Selçuk Türkyılmaz’a, etkinlik sonunda Ege Üniversitesi TDAE Müdürü Prof. Dr. Atıf Akgün tarafından teşekkür belgesi takdim edildi. Kapanış konuşmasında üniversitelerin FETÖ ile mücadeledeki kritik rolüne değinen Prof. Dr. Atıf Akgün, “Enstitü olarak 15 Temmuz bilincini diri tutmayı bir görev biliyoruz. Akademiye bu konuda düşen sorumluluk FETÖ ve benzeri tehditlere karşı bilim zemininde mücadeleyi sürdürmektir” şeklinde konuştu.


