Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

“Botanikten Sanata: İğneli Keçe Workshop’u”

 EÜ Botanik Bahçesinde Sanat ve Doğa Buluştu

Haber: Sıla Çelik, Haydar Altınkaynak

Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi, doğa farkındalığını artırmak amacıyla sanat ve botaniği bir araya getiren anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

 Merkez bünyesinde düzenlenen “Botanikten Sanata: İğneli Keçe Workshopu” kapsamında katılımcılar, bitki ve çiçek motiflerini geleneksel ve çağdaş teknikleri harmanlayarak yüzeye işledi. Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi ve Herbaryum Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Yıldırım koordinatörlüğünde düzenlenen etkinlikte sanatçı Serpil Nas, katılımcılara Keçe Workshop uygulamasında rehberlik etti.

     “Sanat ve doğanın ortak çizgisinde farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz”

 Prof. Dr. Hasan Yıldırım, “Botanik bahçesinde bizler halkın farkındalığını artırmaya yönelik sanat ve doğanın, sanat ve botaniğin birleştiği ortak bir çizgi bulmaya çalışıyoruz. Botanik Bahçesinde her gün etkinliklerimiz olmaktadır. Her yaştan öğrencilere yönelik eğitim çalışması yaparak bünyemizdeki bitkileri tanıtılıyor. Bitkilerin habitatları, ekolojileri anlatılıyor. Bunun dışında yine çalışmalarımız içerisinde yakın zamanda planladığımız bir büyük ulusal proje olan Resimli Türkiye Florası’nda bitki çizerlerinin yetiştirilmesine yönelik olan kurslarımız da devam etmektedir. Etkinliklerimiz olabildiğince insanlarda doğa farkındalığını oluşturmak ve onları bu anlamda eğitmek üzerine olduğunu söyleyebilirim” dedi.

“Tarihi sanat, çağdaş tasarımla yeniden hayat buluyor”

 Workshop’u yöneten sanatçı Serpil Nas Varol ise keçe sanatının tarihsel ve teknik boyutu hakkında bilgi verdi. Keçenin tarihinin en eski tekstil yüzeyi olduğunu ve Orta Asya’dan günümüze ulaştığını belirten Serpil Nas Varol, “Sanatı genelde insanlarla tanıştırmaya çalışıyorum. Kendi ilhamım botanik ve doğa. Bu yüzden de bu konu üzerinde çalışmalar yürütüyorum. Keçe, tarihin en bilinen tekstil yüzeyidir. Biz bunu yüzey olarak çalışıyoruz fakat farklı bir teknikle çalışıyoruz. Farklı bir iğne yardımıyla keçeyi birbirine kaynaştırarak yüzey oluşturuyoruz. Bu sanat Orta Asya’dan günümüze gelmektedir. Geçmişten günümüze bir azalma var ama biz de kaybolmamasına daha çok özen gösteriyoruz. Daha çok kırsal kesimlerde ihtiyaç olduğu için tasarımsal yönde değil fakat işlevsel alanda kullanılıyor. Biz de bunu tasarım ve çağdaş sanatla birleştirerek daha çok günümüz insanlarına hitap etmeye çalışıyoruz.” dedi.

 EÜ Botanik Bahçesi’nde gerçekleştirilen etkinlik, hem üniversite öğrencileri hem de dışarıdan katılan vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir