Ege Ajans

Ege Üniversitesi haber ajansı

Egeli akademisyene Türk Marka ve Patent Kurumu’ndan “Faydalı Model Belgesi”

Ulusal ve uluslararası arenada nitelikli Ar-Ge projeleriyle bilim üreten Ege Üniversitesinin (EÜ) başarısı çeşitli kurumlar tarafından tescillenmeye devam ediyor. EÜ Hemşirelik Fakültesi Hemşirelik Esasları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şebnem Çınar Yücel’in danışmanlığında, Hemşirelik Fakültesi lisans mezunu Deniz Tekin ile birlikte geliştirilen “İlaç Hazırlama Aracı” ve “Akıllı Sayım İlaç Saklama Kutusu” projeleri, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından “Faydalı Model Belgesi” aldı. EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Prof. Dr. Şebnem Çınar Yücel ve Deniz Tekin’i tebrik ederek, başarılar diledi. Prof. Dr. Budak, Ege Üniversitesi olarak projeleri patente dönüştürerek katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarmak için çalıştıklarını dile getirdi.

“İlaç Hazırlama Aracı” ve “Akıllı Sayım İlaç Saklama Kutusu” fikir ürünlerinin sağlık alanında geniş kapsamda kullanılabileceğini ifade eden Prof. Dr. Şebnem Çınar Yücel, “Biz, proje kapsamında, toz veya sıvı etken madde bulunan steril şartlarda hazırlanmış cam muhafazalı ilaç biçimi içeriğindeki ‘Flakon’ adını verdiğimiz ilacın, pratik ve hızlı bir şekilde erimesine yardımcı olacak bir cihaz fikri ürettik. Bu buluşumuz, sağlık sektöründe parenteral, yani sağlık kuruluşuna başvuran hastalara tedavileri için damardan veya kas içi yollarla ilaç veya sıvı verilmesi kapsamındaki tüm uygulamalarda kullanılabilir bir ürün” dedi.

“Buluşumuz tüm dezavantajları ortadan kaldırıyor”

Proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çınar Yücel ve hemşire Deniz Tekin “Kliniklerde, flakon içersindeki toz ilaca serum fizyolojik eklenir ve erimesi için belirli bir süre beklemeye bırakılır. Bazı ilaçların hazırlandıktan sonra beş dakika içinde uygulanması ve ilacın sallanmaması ya da köpürmemesi gerekir. Ancak ilacın erimesi için kuvvet de uygulanmalıdır. Erimesi beklenen ilaçların süre aşımı nedeniyle sterilizesinin bozulma olasılığı yüksektir. Bu noktada bizim buluşumuz, tüm dezavantajları ortadan kaldırmasının yanı sıra, bazı ilave avantajlar da getirerek ihtiyaçları karşılıyor. Çünkü öncelikli amacımız, flakondaki toz ilacın solüsyon içerisinde tamamen ve kısa sürede dağılarak erimesi. Bu cihaz aracılığıyla aynı anda üç farklı (10,25,50 ml) boyuttaki ilaç karıştırılabiliyor. Ayrıca modül olarak bataryasından ayrılabildiği için 24 saat hizmet verebilir ve şarj edilebilir bir cihaz” diye konuştular.

“Hem zamandan hem de enerjiden tasarruf sağlıyor”

Akıllı Sayım İlaç Saklama Kutusu aracılığıyla sayım ve saklama işlemlerinin kolaylaşacağına dikkat çeken Prof. Dr. Çınar Yücel, “Buluşumuz, genel olarak sağlık sektöründe, parenteral veya oral tüm ilaçların sayılmasında ve saklanmasında pratik ve hızlı bir uygulamaya yardımcı olacak bir aparattan oluşuyor. Günümüzde ilaçlar birçok hastalığın tedavisinde yaygın olarak kullanılıyor ve en büyük sorunlardan birisi ilaçların saklanması konusu. Özellikle kliniklerde, kat-stok sisteminde kullanılan ilaçlar bir miktar depolanıyor. İlacın doğru çevre koşullarında saklanması ve stoklanan ilaçların sayısı çok önemli. Stok ilaçların sayıları her nöbet teslim öncesi sayılmalı ve kontrol edilerek, ilaç sayıları kayıt altına alınmalı. Geliştirdiğimiz fikirle bu işlem için zaman ve enerjiden tasarruf sağlanması büyük kolaylık oluyor. Bilinen benzer tekniklerde haftalık ilaç saklama ayırma duvarları kullanılarak geliştirilmiş bir aparat mevcut. Ancak bu aparatın en büyük dezavantajı az bölgesi olduğundan daha az ilaç saklanabilmesi ve ilaç sayısının bilinmemesi. Bu nedenle dezavantajları ortadan kaldırarak mevcut sistemlere çözüm getirecek yeni yapılanmalara ihtiyaç duyuluyor. Bizim buluşumuz tüm bu ihtiyaçları karşılayarak, hem zamandan hem de enerjiden tasarruf sağlıyor ve ilaç sayım işlemini gerçekleştirecek akıllı bir ilaç saklama kutusu hizmeti sunuyor” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir